BAMBOEKLEDING: Dat wil je niet meer uittrekken!

DaJia Bamboekleding

shippingtimeBinnen 2-3 werkdagen in huis
shippingcostGratis bezorging boven € 100
servicePersoonlijke & snelle service
productsModieuze bamboekleding

Over bamboe en bamboekleding

Bamboekleding is nog relatief onbekend in Nederland, maar dat zal niet lang meer duren! Je zult al snel merken dat het draagcomfort van bamboekleding fantastisch is. Zo zeer dat je nooit meer anders wilt!

Bamboe in kleding??

We weten niet beter dan dat onze kleding van katoen is, of van synthetische stoffen. Maar dat is zeker niet altijd zo geweest, en zal ook zeker niet altijd zo blijven! Op dit moment is bijna de helft van al het textiel gemaakt van katoen en maar liefst 45% van synthetische stoffen. Maar in de 18e eeuw bijvoorbeeld werd bijna 80% van de kleding van wol gemaakt, en de rest van vlas. Katoen heeft pas een enorme opmars gemaakt in de 20e eeuw.

Gelukkig groeit tegenwoordig de belangstelling voor andere textiel weer, zoals bamboe! Meer dan 10 jaar geleden heeft men in China bamboe ontdekt als grondstof voor kleding. De patenthouder is een Chinese fabriek die het procedé uitgevonden en ontwikkeld heeft. Wil je meer weten over hoe bamboekleding gemaakt wordt, kijk dan op de pagina over het productieproces.

 

 

Bamboe

Duurzaam gewas

Bamboe is een veelvoorkomende grassoort en wordt geprezen als een van de meest duurzame gewassen ter wereld. Het groeit in overvloed, ook op gronden waar verder niks anders kan groeien. Het heeft bijna geen water nodig, terwijl andere gewassen altijd geïrrigeerd moeten worden. En vooral katoen is een heel dorstige plant… Wist je bijvoorbeeld dat voor de productie van 1 katoenen jeansbroek, dat ongeveer 1 kg weegt, meer dan 10.000 liter water nodig is? En voor 1 katoenen t-shirtje 2.700 liter water? Vergelijk dit eens met rijst, die graag met zijn voeten in het water staat: 1 kg consumptierijst heeft ‘slechts’ 1.900 liter water nodig... In vergelijking met katoen is voor 1 kg bamboekleding slechts 8% van de hoeveelheid water nodig.

Ook heeft bamboe geen kunstmest of pesticiden nodig omdat het van nature een antibacteriële stof heeft die de plant beschermt tegen ziekten en plagen. Dat is ook een iets ander verhaal dan katoen… Want wist je dat, terwijl katoen op slechts 2,5% van alle landbouwgrond in de wereld verbouwd wordt, er maar liefst 25% van alle pesticiden en insecticiden op worden toegepast?

En waar het tropisch regenwoud altijd bekend staat voor zijn capaciteit om koolstof uit de lucht vast te leggen, overtreft bamboe ook daarin. Een hectare bamboe legt namelijk 5 ton koolstof vast, dat is 33% meer dan een hectare tropisch regenwoud. Het produceert ook 30-35% meer zuurstof dan bomen. Dus ook in de klimaatregulatie kan bamboe een grote rol spelen.

Tenslotte groeit bamboe heel snel, tot wel een meter per dag! Bamboe vormt ondergrondse zijtakken waaruit nieuwe scheuten naar boven komen. Het kan zichzelf dus vermeerderen. Een hectare bamboebos kan afkomstig zijn van 1 enkele bamboestam! Na de oogst blijft het stevige wortelstelsel intact zodat er geen gevaar is voor bodemerosie. Bamboe wordt dan ook vaak op hellingen geplant.

 

Rijstterrassen Rijstterrassen in Yunnan, China

bamboe wortelstelsel

Hout voor de armen

Bamboe teelt heeft ook het potentieel om armoede te bestrijden in ontwikkelingslanden. Bamboe groeit in gebieden waar mensen arm zijn, vooral sub-Sahara Afrika , Zuid- en Zuidoost-Azië, en grote delen van Latijns-Amerika. De lokale bevolking gebruikt bamboe al sinds vele generaties. Ze zijn bekend met de plant en teelt, en hoeven dus weinig nieuwe vaardigheden te leren om voor de markt te produceren, terwijl die kleine stap wel een grote inkomstenverbetering oplevert.

Bamboe groeit op grond waar bijna niks anders meer kan groeien. Er zijn weinig arbeidsuren nodig om een plantage op te zetten en het hoeft niet herbeplant te worden want na de kap groeit het gewoon door.

De bamboeplant levert een breed scala aan producten op voor de lokale bevolking en die ook op verschillende markten afgezet kunnen worden. De bamboestam wordt gebruikt als constructiemateriaal voor huizenbouw. De jonge bamboescheuten als voedsel, de bladeren als dierenvoer en de zijtakken voor bijvoorbeeld gereedschap. Bamboe wordt gevlochten tot manden of matten, maar is ook een grondstof voor de papierindustrie. Hier in Nederland zien we dat bamboe ook steeds meer gebruikt wordt in vloeren en de bouw. En nu dus ook voor kleding!

Daarnaast is de productie bamboe is 10 keer zo groot dan die van katoen bij eenzelfde landoppervlakte. Dit is een groot voordeel bij toenemende land schaarste in ontwikkelingslanden. Door deze veelzijdigheid van bamboe wordt het ook wel ‘Timber of the Poor’ / hout voor de armen genoemd.

Er wordt geschat dat bamboe en de bamboe-industrie voedsel, onderdak en inkomsten levert aan maar liefst 2,5 miljard mensen over de hele wereld!

 

Yi en Hani minderheden in Yunnan
Yi en Hani minderheden op markt in Yunnan

Panda safe

En die arme panda dan? Goed nieuws! Bamboe dat voor bamboekleding wordt gebruikt is niet dezelfde soort als de bamboe die door de panda wordt gegeten. Voor kleding wordt alleen de Moso bamboesoort (Phyllostachys pubescens (edulis)) gebruikt. Dat is wel dezelfde soort waar ook bamboescheuten van gebruikt worden als voedsel voor de mens, maar is niet de bamboesoort die de Giant Panda eet (Pseudosasa en Fargesia soorten).

Bamboekleding is dus Panda safe!

Draagcomfort

Bamboekleding is heerlijk comfortabel...

Lees hier de voordelen van bamboe kleding:

 Giant Panda
 Zacht en soepel vallend

Zacht en soepel vallend

Bamboe is zo zacht als zijde, dat voel je meteen. Het zit heerlijk zacht en soepel op de huid.

 

 Ademend en absorberend 

Ademend en absorberend

Bamboe viscose kan veel meer vocht (zweet) absorberen dan katoen en ademt beter. Het plakt dus niet aan je huid, wat synthetische stoffen vaak wel doen. Bamboekleding is dan ook ideaal voor vrouwen in de overgang.

 anti bacterieel hygienisch

Hygiënisch - antibacterieel

Bamboe bevat van nature een antibacteriële stof die de plant beschermt tegen ziekten en plagen. Bacteriën die onaangename geurtjes, zoals zweetgeur, veroorzaken maken daarom geen kans in bamboekleding. Zo zijn bamboesokken ideaal voor als je last hebt van zweetvoeten. In bamboekleding blijf je langer fris ruiken en je kan het langer dragen voordat het in de was moet!

Hypoallergeen

Antiallergisch - Hypoallergeen

Vanwege de antibacteriële stof is bamboekleding ook uitermate geschikt voor mensen (baby’s!) met een gevoelige huid of huidallergieën. Voor hen is bamboekleding echt een verademing!

 thermo regulerend isolerend

Isolerend en thermo-regulerend

Bamboe is een grassoort met een open structuur. Om die reden isoleert bamboekleding heel goed: het verkoelt je in de zomer en verwarmt je in de winter. Het brengt als het ware een isolatielaagje om je lichaam en houdt op die manier ook de wind tegen. Klanten met gewrichtspijn of reumatische klachten hebben ons laten weten heel blij te zijn met onze bamboekleding (bijvoorbeeld leggings!) omdat ze aanzienlijk minder last hadden van hun klachten.

UV bescherming 

UV beschermend

Bamboe viscose houdt maar liefst 98% van de schadelijke UV stralen tegen, bij katoen is dit 75%. Met bamboekleding weet je je dus beschermd tegen schadelijk zonlicht.

 

 kreukt niet

Kreukt niet

Met bamboekleding is strijken niet meer nodig!

 

 30 graden wassen

Gewoon wassen

Bamboekleding kun je gewoon wassen in de wasmachine, bij 30 graden (niet in droogtrommel)

“ In het Chinees betekent DaJia (spreek uit: daa-dja) ‘iedereen’, en letterlijk: ‘grote familie’. Met deze naam wil ik uitdragen dat we steeds meer met elkaar verbonden zijn in deze wereld, met name dankzij internet, en dat iedereen verantwoordelijkheid kan nemen voor een eerlijke en duurzame wereld. Ook in de keuze van je kleding! ”

Volg ons
 

DaJia Nieuws

 

met o.a. Sneak Previews, Pre-Sales, Extra Kortingen

voer je email adres in:
 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
En ontvang 10% korting op je volgende bestelling