BAMBOEKLEDING: Dat wil je niet meer uittrekken!

DaJia Bamboekleding

shippingtimeBinnen 2-3 werkdagen in huis
shippingcostGratis bezorging boven € 100
servicePersoonlijke & snelle service
productsModieuze bamboekleding

Hoe duurzaam is bamboekleding?

Hier zijn twee visies over. De verkopers van bamboekleding noemen het duurzaam terwijl critici zeggen dat bamboekleding helemaal niet duurzaam genoemd mag worden. Wat is nu waar?

GOTS logo De critici kijken alleen naar het productieproces (zie pagina over productieproces). En dat is inderdaad nog niet optimaal. Bamboekleding wordt gemaakt door middel van een viscose proces en daar worden altijd chemicaliën in gebruikt. Een deel van deze chemicaliën zijn, in grote hoeveelheden, schadelijk voor de gezondheid. Maar niet alle. Zo wordt natriumhydroxide ook gebruikt in de productie van voedsel, drinkwater, zeep, bio-diesel, pigmenten, papier. En tevens bij de verwerking van bijna alle weefsels van katoen, ook organisch katoen. Het is goedgekeurd voor gebruik in textielproductie onder de Global Organic Textile Standard (GOTS). Andere chemicaliën die worden gebruikt (carbondisulfide en zwavelzuur) zijn wel schadelijk. Hoewel de chemicaliën worden gebruikt in het viscose proces, zijn deze niet meer aanwezig in de kleding. Al onze kleding is Oeko-Tex 100 gecertificeerd, dat is een internationale standaard die verzekert dat er geen schadelijke chemicaliën aanwezig zijn in het eindproduct.

 Oeko-tex logo Het is voor ons in ieder geval een voorwaarde dat de leveranciers waar wij mee werken deze certificaten hebben en aandacht hebben voor het verder optimaliseren van het viscose-proces, bijvoorbeeld door een 'closed loop systeem' te hanteren, waarbij de chemicalien worden opgevangen en hergebruikt.

Wij vinden dat je niet alleen moet kijken naar het productieproces van het garen, maar dat je naar de hele productieketen moet kijken om te zien of een grondstof voor kleding duurzaam/duurzamer is of niet. Dus vanaf de plant tot T-shirt. En dat is waar de kracht van bamboekleding zit. Want de grootste winst t.o.v. andere grondstoffen, wordt gemaakt aan het begin van de keten.

Bamboe bos
 • De bamboeplant groeit overal, met name ook op marignale gronden, waar geen andere (landbouw)gewassen kunnen groeien.
 • De bamboeplant heeft geen water nodig, een heel groot voordeel in de toenemende waterschaarste in de wereld! Wist je dat katoen echt een heel dorstige plant is?
 • De bamboeplant heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig, omdat er van nature een stof in de plant zit die ziekten en plagen tegengaan.
 • De bamboeplant groeit ontzettend snel, en heeft een veel grotere productie per landoppervlakte dan katoen. Dus meer kleding per m2! Dat is echt een groot voordel met toenemende landschaarste.
 • De bamboeplant groeit door na de kap, dus hoeft niet herbeplant te worden. Dat scheelt niet alleen arbeidsuren voor de boer, maar beschermt ook de bodem tegen erosie. Het wortelstelstel van de bamboe blijft immers intact.
 • De bamboeplant speelt ook een rol in klimaatregulatie: het absorbeert meer koolstofdioxide (broeikasgas) en produceert 30-35% meer zuurstof dan bomen.

Daarnaast gaat duurzaamheid niet alleen over het milieu, maar ook over sociaal-economische aspecten.

Hani vrouw op markt Yunnan

Hani vrouw op markt Yunnan, China

 • Het voordeel van bamboe is dat er weinig arbeidsuren nodig zijn om een bamboeplantage op te zetten.
 • Bamboe groeit ook op marginale gronden en biedt op die manier een inkomstenbron voor de boer die er geen andere gewassen op kan planten. 
 • Na de kap groeit de bamboe gewoon door, waardoor het niet hoeft te worden herbeplant.
 • Bovendien is er een constante toevoer van bamboe en zijn er meerdere oogsten per jaar mogelijk.
 • Bamboe is ook bekend als 'Timber of the poor' (hout voor de armen). Dit komt omdat de bamboeplant voor heel veel doeleinden gebruikt kan worden: de stammen als constructiemateriaal, de jonge bamboescheuten als voedsel, de bladeren als dierenvoer en de zijtakken voor bijvoorbeeld gereedschap.
 • Ook is de productieopbrengst van bamboe 10 keer zo groot dan die van katoen bij eenzelfde landoppervlakte. Dit is een groot voordeel bij toenemende landschaarste!

Vanwege deze enorme milieu en sociaal-economische voordelen vinden wij bamboekleding een hele grote stap in de goede richting. Vanwege het viscoseproces zijn we er nog niet. We zullen de leveranciers van bamboekleding daarom altijd blijven vragen te verbeteren. Het is dus niet 100% duurzaam (maar wij kennen geen kleding die dat wel is), maar wel duurzamer dan katoen en veel andere stoffen.

“ In het Chinees betekent DaJia (spreek uit: daa-dja) ‘iedereen’, en letterlijk: ‘grote familie’. Met deze naam wil ik uitdragen dat we steeds meer met elkaar verbonden zijn in deze wereld, met name dankzij internet, en dat iedereen verantwoordelijkheid kan nemen voor een eerlijke en duurzame wereld. Ook in de keuze van je kleding! ”

Volg ons
 

DaJia Nieuws

 

met o.a. Sneak Previews, Pre-Sales, Extra Kortingen

voer je email adres in:
 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
En ontvang 10% korting op je volgende bestelling