In Nederland horen we vaak alleen negatieve berichten over China. Mensenrechtenschendingen. Internetcensuur. Eeuwenoude steden die moeten plaatsmaken voor waterkrachtcentrales. Mensenharen in brood… Je zou denken dat het een gruwelland is. Gelukkig heb ik zelf ook de andere kant van China gezien.

 

Voordat ik mijn internetwinkel in bamboekleding begon, reisde ik regelmatig naar China, Vietnam en Cambodja. Ik werkte toen voor Agriterra, een organisatie die is opgericht door de Nederlandse boerenbeweging om de boerenorganisaties in ontwikkelingslanden te ondersteunen. Samen met Nederlandse boeren adviseerde ik boeren daar onder andere over hoe zich te organiseren zodat ze samen sterker staan. Hoe de landbouwproductie omhoog te krijgen. Hoe je een goede prijs kan krijgen voor je product. En met wie je het beste kan samenwerken.

Boeren bedrijvigheid

Vacuum verpakte rijst
 

China is voortvarend bezig met het opzetten van boerencoöperaties om de landbouw te ontwikkelen. Een van de coöperaties waar ik mee werkte in het Zuidwesten van China was een rijstcoöperatie met 1500 leden. Deze leden brachten wat geld in en met een aanvullende steun van de overheid hebben ze als coöperatie machines kunnen kopen voor het drogen en pellen van de rijst. Door het zelf te verwerken heeft de rijst een hogere marktwaarde gekregen. Ook kunnen ze de rijst nu langer bewaren, waardoor ze het pas later in het seizoen kunnen verkopen als de prijzen veel hoger zijn.

De coöperatie zocht bovendien samenwerking met een zakenman in de stad. Die wist te vertellen dat stedelingen liever kleine pakken vacuüm verpakte rijst wil (vergelijkbaar met onze koffie, zodat het langer vers blijft). Door te investeren in een vacuüms- verpakkingsmachine en door het huren van een winkel in de stad, kon de coöperatie nu ook een deel van hun rijst in de steden verkopen. Voor €2,5 per kilo. Dat is twee keer zo veel als de standaard 5 kilo zakken en vijf keer zo veel als de goedkoopste losse rijst.

Booming Bamboe Business

Ook in de bamboe sector boert China goed. 

Dankzij de juiste beslissingen van de overheid op het juiste moment is de bamboeproductie in het Oosten van China enorm gegroeid en daar hebben ook de boeren van geprofiteerd. Al in de jaren zeventig en tachtig zette de Chinese overheid voorlichtingsdiensten op, waarbij modelboeren als voorbeeld dienden voor andere boeren. China stimuleerde de oprichting van groepen bamboeproducenten en deze groepen zochten vervolgens samenwerking met experts en bedrijven.

Vooruit met de Draak!

Hieruit ontwikkelde zich de Bamboe Vereniging die garant stond voor een goede samenwerking tussen producenten, verwerkers en afnemers.  Op die manier kon de bamboeproductie afgestemd worden op de vraag uit de markt. Omdat alle belanghebbenden waren vertegenwoordigd in de Bamboe Vereniging was het mogelijk om te effectief te onderhandelen met de overheid over wetgeving, infrastructuur, en een voordelig belastingsysteem voor de bamboeproducenten. Al deze gunstige omstandigheden trok vervolgens nieuwe investeerders aan. Bamboe werd niet alleen meer voor steigers of papier gebruik, maar ook voor producten met hoge waarde, zoals vloeren – en kleding!

Intussen in Vietnam....

Hani met bamboe mand

Aan de andere kant van de grens, in Vietnam, investeerde de overheid weinig. De boerencoöperaties die bestonden waren van de overheid en contracten tussen coöperaties en de private sector was vloeken binnen ‘de kerk’ van het communistische systeem. Tegenwoordig zijn die contacten wel mogelijk, maar komt het niet van de grond door een gebrek aan capaciteit van de lokale overheid en een afwachtende houding van boeren, die het inmiddels hebben afgeleerd om initiatief te nemen. Private bedrijven zijn terughoudend in het doen van investeringen. Een gemiste kans voor Vietnam.

En dus…

Haren in brood. Ja, het zal.

En dat andere, ook niet goed te praten.

Maar dankzij de juiste beslissingen van de Chinese overheid op het juiste moment is de bamboeproductie in het Oosten van China enorm gegroeid. En daar hebben ook de bamboeboeren van geprofiteerd.

Het geeft ook aan dat er meer nodig is dan de boer een goede prijs betalen. Samenwerking tussen boeren en met andere partijen is cruciaal. En ook ondersteuning van de overheid. En dat is precies wat er in China gebeurt.

Meer weten?

Wil je het artikel lezen over het bamboe-succes in China en –falen in Vietnam? Klik dan hier.

Wil je meer weten over Agriterra, waar ik gewerkt heb? Kijk dan op: www.agriterra.org.

Wil je ook bijdragen aan de bamboe business in China? Probeer dan eens onze bamboekleding!