Vorig weekend had ik mezelf even een paar dagen vrij gegeven. Nou ja, vrij van werk dan. Al maanden had ik er naar uit gezien: de Yoga Retraite van Ron van der Post. Even drie dagen onder dompelen in meditatie, yoga oefeningen, ademhalingsoefeningen en yoga filosofie. Heerlijk!

Nou ja, vrij...

En ‘vrij’ is een relatief begrip, want het schema was pittig - en halve dagen in stilte!

Half 6 op (ja, dat is 05.30 uur!)

om 6 uur op het meditatiekussen voor een half uur

dan twee uur yoga oefeningen (asana’s)

en een half uur ademhalingsoefeningen

en een half uur meditatie

en een uur lezing over de yoga filosofie

en dan - eindelijk - ontbijt… Om 11 uur.

Oef!

 

In de middag ongeveer het zelfde schema met meditatie en asana’s. Om 18 uur de tweede (en laatste) maaltijd van de dag. En in de avond nog een keer een lezing / gesprek over de yoga filosofie.

's Avonds voldaan naar bed. Om de volgende ochtend om 5.30 uur weer wakker gezongen te worden door Ron (‘Oooooooohm Shaaaaanti Oooooohmmmm!!').

 

Pijnlijke spieren...

Ik ben (nog!) niet iemand die dagelijks een paar uur op de yogamat staat, dus toen ik de tweede ochtend wakker werd, moest ik eerst mijn pijnlijke spieren tot de orde roepen om ze weer in een stand te krijgen waarmee ik uit bed kon komen. En dan voel je ze opeens ook op plekken zitten waarvan je niet eens wist dat er spieren zaten!

 

En dan, op naar de volgende zweet-sessie

Wat ben ik dan blij met mijn yogakleding van bamboe…! Ik kan er lekker in zweten zonder dat mijn buurman zijn matje langzaam verder van mij vandaan schuift...

Ik krijg het warm van de oefeningen, maar mijn bamboekleding wordt niet broeierig en plakt niet aan mijn huid. Bamboe is een gras met open structuur. De bamboestof geleidt het vocht daarom veel beter dan katoen of synthetische stoffen. Het neemt sneller vocht op en het verdampt ook weer sneller. Dus na de oefeningen geen on-charmante zweetplekken onder je oksels...

De modellen zijn speciaal voor de yoga ontworpen, met extra lengte van de tops die goed om mijn middel blijven zitten als ik voor zoveelste keer in de kaars ga…

En als ik dan daarna op mijn kussen in meditatie ga, sla ik de bamboe omslagdoek om me heen zodat ik niet te veel afkoel. Bamboekleding isoleert namelijk op een heel prettige manier; het verkoelt je als je het warm hebt en verwarmt je als je het koud hebt.

 

Wil jij dat ook een keer ervaren?

Voor de yoga retraites ga je naar: Yogaschool Ron van der Post

Voor de yogakleding van bamboe, hier onder wat ideeën. Het zit niet alleen lekker maar 't is nog mooi ook!