Eerlijk?

Een T-shirt voor €5,-. Een blousje voor €8,-. Kan dat wel? Is dat wel eerlijk? De Schone Kleren Campagne heeft eens laten zien hoe de (gemiddelde) prijs van een shirt van €25,- is opgebouwd. Hoeveel daarvan als loon naar de arbeider in de kledingfabriek gaat?

€0,58

Gemiddeld 2%. En dan hebben ze in die studie de beloning voor de boeren nog niet eens meegenomen. De boeren die de grondstof voor het shirt verbouwen en zonder wie het shirt niet eens zou bestaan.

Wat is eerlijk?

Marieke Eyskoot, de ‘goeroe’ in Nederland op eerlijke kleding, geeft in haar boek ‘Talking Dress’ de meest heldere definitie:

“Kleding die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt, van duurzame, diervriendelijke materialen.“

Geen uitbuiting of uitputting van mens, dier en milieu dus.

Veel preciezer dan dit kan het niet worden. Want wat rechtvaardig of eerlijk is zou niet zozeer door ons, als wel door de boeren en arbeiders zelf moeten worden bepaald. Zij weten het beste wat een goed loon is, welke arbeidstijden redelijk zijn en op welke manier ze hun inspraak willen organiseren. Als ze die mogelijkheid krijgen wordt het product een stuk eerlijker.

Dat kan ik zeggen uit eigen ervaring! Want dat was mijn werk voordat ik de webwinkel begon: boeren in Azië adviseren hoe zij zich kunnen organiseren in coöperaties. Hoe zij de beste prijs kunnen bepalen voor hun product. Zodat ze sterker staan in de handelsketen en kunnen investeren in een duurzame toekomst.

Is eerlijke kleding duurder?

Nee, eigenlijk niet. Dat zegt ook diezelfde Marieke die ik net noemde. Als de arbeidsomstandigheden worden verbeterd heeft dat maar een heel klein effect op de winkelprijs. Zouden de arbeidskosten verdubbelen dan wordt een jurkje van €40 nu €41…

De prijs wordt namelijk bepaald door alle tussenliggende schakels in de productieketen. En dat zijn er nogal wat bij kleding.

De boer verbouwt bamboe of katoen. Dat wordt geoogst en naar een fabriek gebracht voor verwerking tot draad. In dezelfde of een andere fabriek wordt dan de draad gebreid of geweven tot stof. De stof wordt geverfd. In een weer andere fabriek wordt de stof genaaid tot kleding. De kleding wordt vervoerd naar de winkels waar het wordt verkocht aan jou.

Aandacht voor betere arbeidsomstandigheden en loon voor de boeren en arbeiders is dus helemaal niet duur. Eigenlijk zouden alle merken dat moeten doen!

Goed gevoel

Door eerlijke kleding te kopen weet je dat je bijdraagt aan betere arbeidsomstandigheden en loon voor boeren en arbeiders. Is die kleding ook duurzaam dan draag je tevens bij aan een beter milieu. En dat geeft een goed gevoel.

Maar lief zijn voor medemens en milieu is één ding, de kleding moet natuurlijk wel lekker zitten. Een duurzame fair trade kriebeltrui gaan we mooi niet kopen!

Onze bamboe kleding is comfortabel, duurzaam en eerlijk. We kopen alleen merken in die dat hoog in het vaandel hebben staan. Zo is een van onze merken, Braintree, aangesloten bij het Ethical Trade Initiative. Die zorgt ervoor dat de aangesloten bedrijven alleen produceren onder eerlijke omstandigheden.

Met een goed loon voor de arbeiders en goede arbeidsomstandigheden. Lees meer hierover op: www.ethicaltrade.org.

En wil je meer lezen over Fair Trade, kijk dan hier:http://maxhavelaar.nl/34/wat_is_fairtrade

Van 25 okt t/m 2 nov is het Fair Trade Week. Kies jij ook voor eerlijke en duurzame kleding?