BAMBOEKLEDING: Dat wil je niet meer uittrekken!

DaJia Bamboekleding

shippingtimeBinnen 2-3 werkdagen in huis
shippingcostGratis bezorging boven € 100
servicePersoonlijke & snelle service
productsModieuze bamboekleding

Hoe wordt bamboekleding gemaakt?

Klanten vragen zich vaak hoe die zachte kleding toch kan worden gemaakt uit zoiets hards als bamboe. Er zijn twee manieren om bamboe garen te produceren: op de mechanische manier en op de chemische manier.

In het mechanische proces worden de bamboestengels geplet, gestoomd en gekookt met natuurlijke enzymen waardoor het zachte pulp wordt. De natuurlijke vezels worden dan mechanisch uitgekamd en tot garen gesponnen. Dit is een zeer kostbaar en arbeidsintensief proces en wordt daarom zelden gebruikt. De werkwijze is vergelijkbaar met het produceren van linnen stof uit hennep of vlas. Het garen dat is geproduceerd op mechanische wijze is niet zo zacht als die verkregen door het chemische proces. Deze bamboe stof (bamboe linnen) is nog niet op grote schaal beschikbaar en erg duur.

Het chemische proces is vergelijkbaar met viscose productie (dat normaal uit houtsnippers wordt gemaakt). Bijna alle bamboekleding in de markt is op deze manier gemaakt. In het viscose proces worden de bladeren en zachte merg van de bamboestam behandeld met natriumhydroxide en koolstofdisulfide. Dit breekt de bamboe cellulose af en ontstaat een oplossing van viscose cellulose. Deze cellulose-oplossing wordt gezeefd en de filamenten die uit de zeef komen, worden gehard in een zure oplossing. Deze vezel wordt vervolgens gesponnen tot bamboe garen. Steeds meer fabrieken maken gebruik van een ‘closed-loop systeem’ waar de gebruikte chemicaliën worden teruggewonnen en hergebruikt.

Er is veel discussie over of bamboekleding, vanwege het gebruik van chemicalien in het viscoseproces, wel duurzaam kan worden genoemd. Lees meer hierover op de pagina: ‘Hoe duurzaam is bamboekleding?

Bamboe in landschap Yunnan China  Bamboe Carry tuniek Braintree

Bamboe in landschap in Yunnan, China

“ In het Chinees betekent DaJia (spreek uit: daa-dja) ‘iedereen’, en letterlijk: ‘grote familie’. Met deze naam wil ik uitdragen dat we steeds meer met elkaar verbonden zijn in deze wereld, met name dankzij internet, en dat iedereen verantwoordelijkheid kan nemen voor een eerlijke en duurzame wereld. Ook in de keuze van je kleding! ”

Volg ons
 

DaJia Nieuws

 

met o.a. Sneak Previews, Pre-Sales, Extra Kortingen

voer je email adres in:
 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
En ontvang 10% korting op je volgende bestelling