U hebt niets in uw winkelwagen.

Nog € 100 voor gratis verzending
 • Binnen 2 werkdagen in huis
 • Gratis bezorging boven € 100
 • Persoonlijke service
 • Grootste collectie bamboekleding!

Blog DaJia Bamboekleding

Alles over DaJia, bamboekleding, China en duurzame mode

 • Waarom de bamboe sector in China floreert…

  In Nederland horen we vaak alleen negatieve berichten over China. Mensenrechtenschendingen. Internetcensuur. Eeuwenoude steden die moeten plaatsmaken voor waterkrachtcentrales. Mensenharen in brood… Je zou denken dat het een gruwelland is. Gelukkig heb ik zelf ook de andere kant van China gezien.

  Voordat ik mijn internetwinkel in bamboekleding begon, reisde ik regelmatig naar China, Vietnam en Cambodja. Ik werkte toen voor Agriterra, een organisatie die is opgericht door de Nederlandse boerenbeweging om de boerenorganisaties in ontwikkelingslanden te ondersteunen. Samen met Nederlandse boeren adviseerde ik boeren daar onder andere over hoe zich te organiseren zodat ze samen sterker staan. Hoe de landbouwproductie omhoog te krijgen. Hoe je een goede prijs kan krijgen voor je product. En met wie je het beste kan samenwerken.

   

  Boeren bedrijvigheid

  Vacuum verpakte rijst

  China is voortvarend bezig met het opzetten van boerencoöperaties om de landbouw te ontwikkelen. Een van de coöperaties waar ik mee werkte in het Zuidwesten van China was een rijstcoöperatie met 1500 leden. Deze leden brachten wat geld in en met een aanvullende steun van de overheid hebben ze als coöperatie machines kunnen kopen voor het drogen en pellen van de rijst. Door het zelf te verwerken heeft de rijst een hogere marktwaarde gekregen. Ook kunnen ze de rijst nu langer bewaren, waardoor ze het pas later in het seizoen kunnen verkopen als de prijzen veel hoger zijn.

  De coöperatie zocht bovendien samenwerking met een zakenman in de stad. Die wist te vertellen dat stedelingen liever kleine pakken vacuüm verpakte rijst wil (vergelijkbaar met onze koffie, zodat het langer vers blijft). Door te investeren in een vacuüms- verpakkingsmachine en door het huren van een winkel in de stad, kon de coöperatie nu ook een deel van hun rijst in de steden verkopen. Voor €2,5 per kilo. Dat is twee keer zo veel als de standaard 5 kilo zakken en vijf keer zo veel als de goedkoopste losse rijst.

  Booming Bamboe Business

  Ook in de bamboe sector boert China goed. Dankzij de juiste beslissingen van de overheid op het juiste moment is de bamboeproductie in het Oosten van China enorm gegroeid en daar hebben ook de boeren van geprofiteerd. Al in de jaren zeventig en tachtig zette de Chinese overheid voorlichtingsdiensten op, waarbij modelboeren als voorbeeld dienden voor andere boeren. China stimuleerde de oprichting van groepen bamboeproducenten en deze groepen zochten vervolgens samenwerking met experts en bedrijven.

  Vooruit met de Draak!

  Hieruit ontwikkelde zich de Bamboe Vereniging die garant stond voor een goede samenwerking tussen producenten, verwerkers en afnemers.  Op die manier kon de bamboeproductie afgestemd worden op de vraag uit de markt. Omdat alle belanghebbenden waren vertegenwoordigd in de Bamboe Vereniging was het mogelijk om te effectief te onderhandelen met de overheid over wetgeving, infrastructuur, en een voordelig belastingsysteem voor de bamboeproducenten. Al deze gunstige omstandigheden trok vervolgens nieuwe investeerders aan. Bamboe werd niet alleen meer voor steigers of papier gebruik, maar ook voor producten met hoge waarde, zoals vloeren – en kleding!

  Intussen in Vietnam....

  Hani met bamboe mand

  Aan de andere kant van de grens, in Vietnam, investeerde de overheid weinig. De boerencoöperaties die bestonden waren van de overheid en contracten tussen coöperaties en de private sector was vloeken binnen ‘de kerk’ van het communistische systeem. Tegenwoordig zijn die contacten wel mogelijk, maar komt het niet van de grond door een gebrek aan capaciteit van de lokale overheid en een afwachtende houding van boeren, die het inmiddels hebben afgeleerd om initiatief te nemen. Private bedrijven zijn terughoudend in het doen van investeringen. Een gemiste kans voor Vietnam.

  En dus…

  Haren in brood. Ja, het zal.

  En dat andere, ook niet goed te praten.

  Maar dankzij de juiste beslissingen van de Chinese overheid op het juiste moment is de bamboeproductie in het Oosten van China enorm gegroeid. En daar hebben ook de bamboeboeren van geprofiteerd.

  Het geeft ook aan dat er meer nodig is dan de boer een goede prijs betalen. Samenwerking tussen boeren en met andere partijen is cruciaal. En ook ondersteuning van de overheid. En dat is precies wat er in China gebeurt.

  Meer weten?

  Wil je het artikel lezen over het bamboe-succes in China en –falen in Vietnam? Klik dan hier.

  Wil je meer weten over Agriterra, waar ik gewerkt heb? Kijk dan op: www.agriterra.org.

  Wil je ook bijdragen aan de bamboe business in China? Probeer dan eens onze bamboekleding!

 • Even ontspannen…

  Vorig weekend had ik mezelf even een paar dagen vrij gegeven. Nou ja, vrij van werk dan. Al maanden had ik er naar uit gezien: de Yoga Retraite van Ron van der Post. Even drie dagen onder dompelen in meditatie, yoga oefeningen, ademhalingsoefeningen en yoga filosofie. Heerlijk!

  Nou ja, vrij...

  En ‘vrij’ is een relatief begrip, want het schema was pittig - en halve dagen in stilte!

  Half 6 op (ja, dat is 05.30 uur!)

  om 6 uur op het meditatiekussen voor een half uur

  dan twee uur yoga oefeningen (asana’s)

  en een half uur ademhalingsoefeningen

  en een half uur meditatie

  en een uur lezing over de yoga filosofie

  en dan - eindelijk - ontbijt… Om 11 uur.

   

  Oef!

  In de middag ongeveer het zelfde schema met meditatie en asana’s. Om 18 uur de tweede (en laatste) maaltijd van de dag. En in de avond nog een keer een lezing / gesprek over de yoga filosofie.

  's Avonds voldaan naar bed. Om de volgende ochtend om 5.30 uur weer wakker gezongen te worden door Ron (‘Oooooooohm Shaaaaanti Oooooohmmmm!!').

   

  Pijnlijke spieren...

  Ik ben (nog!) niet iemand die dagelijks een paar uur op de yogamat staat, dus toen ik de tweede ochtend wakker werd, moest ik eerst mijn pijnlijke spieren tot de orde roepen om ze weer in een stand te krijgen waarmee ik uit bed kon komen. En dan voel je ze opeens ook op plekken zitten waarvan je niet eens wist dat er spieren zaten!

   

  En dan, op naar de volgende zweet-sessie

  Wat ben ik dan blij met mijn yogakleding van bamboe…! Ik kan er lekker in zweten zonder dat mijn buurman zijn matje langzaam verder van mij vandaan schuift...

  Ik krijg het warm van de oefeningen, maar mijn bamboekleding wordt niet broeierig en plakt niet aan mijn huid. Bamboe is een gras met open structuur. De bamboestof geleidt het vocht daarom veel beter dan katoen of synthetische stoffen. Het neemt sneller vocht op en het verdampt ook weer sneller. Dus na de oefeningen geen on-charmante zweetplekken onder je oksels...

  De modellen zijn speciaal voor de yoga ontworpen, met extra lengte van de tops die goed om mijn middel blijven zitten als ik voor zoveelste keer in de kaars ga…

  En als ik dan daarna op mijn kussen in meditatie ga, sla ik de bamboe omslagdoek om me heen zodat ik niet te veel afkoel. Bamboekleding isoleert namelijk op een heel prettige manier; het verkoelt je als je het warm hebt en verwarmt je als je het koud hebt.

   

  Wil jij dat ook een keer ervaren?

  Voor de yoga retraites ga je naar: Yogaschool Ron van der Post

  Voor de yogakleding van bamboe, hier onder wat ideeën. Het zit niet alleen lekker maar 't is nog mooi ook!

 • Winterkriebels?

  Ken je dat?

  Heb je net een strak jurkje in de winter sales gekocht. Leuk met kleurige maillot eronder. En iedereen op je werkzegt: ‘Wat zie je er mooi uit!!!’.

  Maar ondertussen zoekt jij steeds een moment waar je – hopelijk ongezien – even goed aan je benen kan krabben. Of achter de archiefkast kruipt om je maillot omhoog te hijsen.

  Want ja, dat doen ze ook, die maillots….: kriebelen en afzakken…

  GRRRR...

  Blij als je ’s avonds thuis bent, dan kan het onding uit!

   

  Tips?

  Nou heb ik serieus zitten nadenken wat je tegen die kriebel-maillots kan doen.

  Je zou je benen van te voren ruimhartig kunnen insmeren met talkpoeder. Nadeel is dat je waarschijnlijk de hele dag een spoor van wolkjes achter je laat.

  Bodylotion hoor je ook wel eens. Maar dan plakt die maillot al helemaal aan je benen en wordt het nog lastiger om hem onopvallend omhoog te hijsen...

  Je zou de maillot eerst 100 keer kunnen wassen. Niet heel duurzaam. Ook grote kans dat ie dan nog meer krimpt en je je nog vaker achter die archiefkast moet verstoppen...

  Je zou geen maillot aan kunnen doen! Gewoon, blote benen. Beetje fris. Geeft wel bekijks!

  Trek een broek aan. Jammer van het jurkje, dat wel.

  Hmm. Allemaal niet echt aantrekkelijke opties.

   

  Wat dan?

  Ga voor een bamboelegging!

  Succes verzekerd. Geen gekriebel. Geen gehijs. En heerlijk zacht. Niet goed, geld terug!

   

  Kijk hier voor een ruime keuze aan bamboeleggings. En hier voor leuke jurkjes voor er op!

  Inspiratie nodig? Hier onder geven we je wat voorbeeld setjes:

3 artikel(en)